Naltrexone - un medicament care îi poate ajuta pe fumătorii supraponderali

on . . Accesări: 2704

Conform unui studiu publicat de către cercetătorii de la Yale School of Medicine, naltrexone, un medicament folosit pentru a scăpa de adicţia de droguri ilicite, poate să ajute la reducerea creşterii ponderale la fumătorii care sunt pe calea cea bună de abandonare a ţigărilor. Cercetătorii au găsit ca fumătorii care primeau 25 mg naltrexone concomitent cu plastura de nicotină, s-au îngrăşat semnificativ mai puţin decât cei care nu şi-au luat acestă substanţă. De-a lungul perioadei de 6 săptămâni, cei care au primit placebo au devenit mai graşi cu 1,9 kg faţă de lotul care primea naltrexone, unde s-a înregistrat a creştere medie a greutăţii cu 0,68 kg.
”Aceste rezultate ne arată că naltrexone este promiţător pentru reducerea creşterii în greutate, foarte frecvent asociată cu abandonarea fumatului”, a explicat Stephanie O’Malley, autorul principal al studiului şi anchetator principal al centrului Transdisciplinary Tobacco Use Research Center de la Yale. “Este un rezultat important, pentru că mulţi fumători nici nu încearcă abandonarea ţigărilor din cauza posibilităţii de a se îngrăşa.”
Naltrexone îşi exercită efectul prin inhibarea parţială a efectului opioizilor endogeni, care fac parte din sistemul chimic intracerebral responsabil pentru apariţia senzaţiei de satisfacţie şi pentru analgezia endogenă. Substanţele ca dulciurile, alcoolul, morfina şi fumatul ţigărilor au efect stimulator pe acest sistem. Original naltrexone a fost aprobată pentru a ajuta pe cei care vor să abandoneze consumul de opiacee cum sunt heroina şi morfina.
”Mulţi fumători continuă să fumeze dacă încep să cresc în greutate. Dacă putem minimaliza acest efect, mai mulţi oameni vor putea abandona fumatul.”
În studiu s-a găsit că 100 mg naltrexone a îmbunătăţit rata abandonării fumatului la cei care au terminat tratamentul. O’Malley a subliniat, că aceste constatări preliminare necesită investigaţii suplimentare înainte ca această doză să fie recomandată pentru abandonarea fumatului în practica clinică.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!